Winter zonnewende

Elk jaar, al duizenden jaren, is er op het noordelijk halfrond omstreeks 21 december de kortste dag. Daarna worden de dagen langer. Het is of de zon na een korte afwezigheid weer tevoorschijn komt, de winter zonnewende.
De zon bereikt het zuidelijkste punt en staat dan in het sterrenbeeld de Steenbok. In het midden van Australië, India, Madagaskar of Botswana en op de grens tussen Bolivia en Argentinië staat de zon daar dan recht boven de aarde. Bij ons staat de zon op zijn laagste punt en de schaduwen zijn dan op zijn langst.

Het “terugkeren” van de zon was bij de primitievere mens een groot feest. De christenen hebben dat omarmd en er het kerstfeest van gemaakt. En ook 1 januari valt bijna gelijk met de zonnewende. Dat het begin van de winter niet precies op 1 januari valt heeft met de verschillende oude kalenders en met verrekeningen van de schrikkeldag (tegenwoordig 29 februari) te maken.
Het gebruik van vuurwerk in de nieuwjaarsnacht heeft er ook met de zonnewende te maken: het verdrijven van boze geesten en het vieren van de terugkeer van de zon: “hoera, het zal weer zomer worden.”

In de zomer omstreeks 21 juni is er de zomer wende: de zon staat op zijn hoogste punt in het sterrenbeeld de Kreeft. Hierna worden de dagen weer korter.

Ik wens iedereen een fijn, mooi en verlicht winter zonnewende feest, laat het licht maar komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *