Lente

Dit jaar en bijna altijd begint de lente op 20 maart. De lente wordt in 1 adem genoemd met voorjaar en waarempel het lijkt dit jaar precies uit te komen na de “herfst” van de afgelopen dagen. Maar voor het beheersen van de opwarming van de aarde is het nog lang geen lente, er moet door heel veel regeringen en partijen in binnen- en buitenland nog heel veel gedaan worden.

Wat betekent “Lente”?

Behalve “het voorjaar” is lente een astronomische begrip: de zon staat dan precies recht boven de evenaar op weg naar de Kreeftskeerkring  (23° 26′ 22″ NBr) of noorderkeerkring. Dat gebeurt dit jaar (2019) op 20 maart om 22:58 uur. Dan zijn net de verkiezingen voor de Provinciale Staten achter de rug.

Op de lentedag duurt de nacht even lang als de dag. Heel precies genomen zijn al op 18 maart dag en nacht even lang. Deze kleine afwijking komt doordat de aarde ook een beetje schommelt als een tol. In ons land komt de zon ongeveer om kwart voor zeven op en gaat 12 uur later om ongeveer kwart voor zeven ’s avonds weer onder. In de dagen daarna worden de dagen steeds langer tot de zomerdag op 21 juni als de zon boven de kreeftskeerkring staat.

Wil je meer weten over de beweging van de aarde lees dan het eerste deel van het artikel over de zomertijd en eventueel ook over de paasdatum.

Geniet van de lente en het voorjaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *