Methaan

koe
Ook deze vriendelijke pink (=jonge koe) stoot veel methaan uit.

Methaan of moerasgas heeft als chemische formule CH4 . Aardgas bestaat voornamelijk uit methaan. Net als CO2 is het een broeikasgas.
Zoals de bijnaam al doet vermoeden ontstaat het in moerassen bij verrotting van plantaardig materiaal, eigenlijk bij elke zuurstofvrije ontbinding van plantaardig materiaal.

Denk daarbij ook aan de winden van alle planteneters, zoals koeien en varkens en zelfs mensen. Al die winden bevatten vooral veel methaan. En ook ontstaat het bij de opwarming van de aarde in de ontdooiende permafrost. Tijdens het carboon tijdperk zijn al die spectaculaire planten en bomen in het water terecht gekomen en afgedekt met kleilagen, zo is aardgas ontstaan.

Milieu

Methaan heeft een 21x sterker effect op de opwarming van de aarde dan kooldioxyde. Het effect op de opwarming van de aarde wordt aangegeven met GWP = Global Warming Potential: de GWP van methaan is 21 en van Kooldioxyde 1. Maar de concentratie is slechts ongeveer 1,7 ppm, waardoor het totale effect ongeveer 1/10e is van die van kooldioxyde: (1.7  ppm x 21):(330 ppm x 1)=o.1

Maar methaan heeft een versterkend effect: hoe warmer de aarde hoe meer methaan er vrij komt uit moerassen en zeeën. Daardoor is het een “gevaarlijk” gas.

Bestrijding

Het ontstaat bij zuurstofvrije rotting van planten, daar valt op zich niet veel aan te doen, maar de invloed van de veestapel is enorm: 51% van het methaan komt uit landbouw en veeteelt. Het mag duidelijk zijn dat vlees eten en melkprodukten gebruiken dus direct van invloed is op de methaan uitstoot.

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *