Selfiedag

Vandaag is de zomer begonnen en vandaag is het ook selfiedag volgens de firma Facebook. Maar wat is een selfie nou eigenlijk? Heel kort door de bocht een foto van jezelf tegen een belangrijke achtergrond waar je meestal zelf niets van ziet.

IK

Ik ben de allerbelangrijkste persoon op deze wereld en daarom maak ik van alles onderweg een selfie: IK en de Eiffeltoren, IK in de bus, IK onderweg, IK op dat pleintje, IK in het vliegtuig, IK en m’n vrienden, IK voor de spiegel. Ik, ik, ik en nog eens ik. Dat heb je met selfies.

Othie

Maar zie je dan wel iets van je omgeving of het onderwerp waar het eigenlijk om gaat? Daar gaan we nu iets aan doen: maak een “othie”, een plaatje van de ander (other). Draai je om, kijk naar je onderwerp, bijvoorbeeld de Eiffeltoren en maak een selfie. Ja dat is ook een selfie, maar als je even uit beeld blijft dan heb je de perfecte “othie”: al die anderen die selfies maken van de Eiffeltoren: alleen maar achterhoofden en mobieltjes.

Foto

Het kan nog anders: kijk naar de Eiffeltoren, doe alsof je een selfie maakt, maar gebruik de front camera. Nu zie je als het goed is de hele Eiffeltoren en als je pech hebt een paar selfies van anderen op de voorgrond. De bedoeling is dat je niet aan de selfies gaat maar gewoon plaatjes maakt van je avonturen. Je hebt daar later thuis eigenlijk veel meer aan, tenzij je aan de wereld wilt laten zien hoe goed of hoe mooi je bent of hoe ver je bent geweest en hoe interessant je bent.

Vlog

Een vlog bijhouden is bijna net zo: je bent voortdurend in beeld en nauwelijks het onderwerp waar het eigenlijk om gaat. Uitzondering is natuurlijk de vlog die echt ergens over gaat zonder dat je gezicht voortdurend in beeld is. Zelfs een vlog over make-up bijvoorbeeld kun je heel veel interessanter maken door je model in beeld te brengen, terwijl jij zelf buiten beeld er de toelichting bij geeft.

Natuurlijk mag je best eens een selfie maken of zelf in beeld zijn bij je vlog, anders wordt het allemaal wel heel erg saai. En als je voortdurend niet anders kunt dan in beeld zijn, dan raad ik je aan om eens met een vertrouwens persoon te praten, want wellicht dat er diep van binnen een depressie op de loer ligt of een minderwaardigheids probleem. Doe dat jezelf niet aan!

Selfiedag

Overigens is het vandaag, 21 juni, selfiedag, althans dat willen de facebooks van deze wereld. Doe mee met die gril en doe morgen weer een stapje terug naar de werkelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *