Te dik na de feestdagen……

Ze zijn voorbij die heerlijke feestdagen en je pakt je weegschaal en je weet het al: te zwaar.  Maar wanneer ben je eigenlijk te licht of te zwaar?

Na jaren van onderzoek naar gewichten bij duizenden proefpersonen wereldwijd is de norm vastgesteld voor de mate van onze omvang, de BMI of “Body Mass Index”.

Achtergronden bij de BMI.

Als we een mens eens “vertalen” naar een vierkante kolom water met de lengte van het lichaam als de zijden van het vierkant en evenveel water als het lichaamsgewicht is. Voor iemand met een lengte van 1m50 en een gewicht van 60 kg wordt de hoogte van de kolom water 60/(1,50×1,50)=26,6 mm.
Deze hoogte is de BMI. In woorden: de BMI is het gewicht (in kg) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in m) .

Een grafiek.

Nu we de BMI van de duizenden proefpersonen weten is het tijd om het een en ander in een grafiek te laten zien. Links staan de gewichten en onderin de lengtes. In die grafiek zijn de BMI waarden van de proefpersonen ingekleurd. Grafiek

  • Onder de blauwe lijn is voor de te magere personen. Modellen die een BMI hebben die lager is dan 18 worden in de modellen wereld niet meer geaccepteerd;
  • tussen de blauwe en de groene voor het goede gewicht;
  • tussen de groene en de oranje voor overgewicht;
  • rood en daarboven voor veel te zwaar. Deze mensen kunnen bij hun ziektekosten verzekeraar om hulp vragen voor medische ingrepen.
    Omdat de ene mens de andere niet is, terwijl ze wel even gezond zijn, lopen de gebieden in elkaar over, maar boven de rode lijn is veel te zwaar en onder de blauwe lijn is veel te licht. Het gebied rondom de groene lijn is ideaal.
Aan de slag.

Meet de lengte met blote voeten van de grond tot op het hoofd, meet je gewicht, kijk in de grafiek en je weet precies of je goed op gewicht bent of dat er misschien wat aan hapert. Wil je niet een grafiek maar een berekende waarde, gebruik dan de volgende formule: BMI = gewicht/(lengte x lengte), het gewicht in kg en de lengte in meters.
Maar je kunt ook naar de site van het het voedingscentrum gaan, vul daar je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht in en bekijk het resultaat (er wordt niet naar persoonlijke gegevens gevraagd). Die site bevat trouwens allerlei goede tips en raadgevingen, aanbevolen dus.

Nu niet meteen een crash dieet starten maar rustig je gewone gezonde leven weer oppakken en na een tijdje is alles weer OK. Vooral gezond, dus niet snoepen of tussendoortjes, goed bewegen en water drinken: 2 liter per dag minstens. En vooral niet overdrijven met sporten en afvallen.

Blijf gezond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *